Subcontractor Login

« Educational

Vanderbilt University Historic Restoration of Alumni Hall

Hardaway Construction - Vanderbilt University Historic Restoration of Alumni Hall
Location: Nashville, TN
Owner: Vanderbilt University
Architect: Bruner / Cott & Associates, Inc.
Award Winning Project
LEED Silver
Alumni Hall is dedicated to the Vanderbilt University alumni, former students, and faculty who died in World War I. In the Memorial Room – at one time a ballroom – the names of Vanderbilt’s 44 WWI war deceased are carved in limestone above the fireplace mantels. Built in 1925, Alumni Hall was a student center until the early 1970’s, then became home to various administrative offices. Now, Alumni Hall provides students and faculty much needed meeting and gathering space. 

Construction included a complete mechanical, plumbing, and electrical system replacement. Mechanical systems were removed and replaced with a VRF heating and cooling system. New plumbing systems were installed, and bathrooms relocated. Electrical systems were removed and replaced. This included new electrical gear and backup power supplies. Light fixtures were replaced and a lighting control system was installed. 

A major part of new construction included the addition of below grade basement spaces. Prior to the renovation two unconnected basement spaces existed below the North and South Wings of the building. The new basement spaces were created on the East and West sides of the existing building. The new basement spaces added the square footage needed to install new mechanical and electrical rooms, storage space, and circulation space between the two existing basement areas. 

Two new above grade additions were constructed on the East side of the building. Built on either side of the new East terrace, these additions added vertical space necessary for new elevators, a new stair, and catering and support space for Vanderbilt Dining Services.

The building exterior received a complete restoration of masonry and windows. Existing limestone and brick facades were cleaned and re-pointed, and patched as necessary. New addition brick and limestone was matched to existing in color and profile. Existing windows were original leaded glass, and included a mix of fixed and operable windows. All unbroken glass panes were salvaged and re-leaded, and frames were restored. Any replacement glass was matched to the original glass. 

All interior spaces were renovated. Finishes were either restored or replaced. Notable work included restoration of existing wood wall panels, and new wood panels made to match existing. A new cable hung stair was added, and is one of only a few cable supported stair structures in the country. Natural slate wall and floor tile was used extensively throughout the building. Existing wood floors were meticulously restored. A café was installed on the first floor along with supporting food service equipment.

« Back to Educational

Follow us on:
Hardaway Construction on Twitter Hardaway Construction on LinkedIn